Januari 2009

DE REÜNIE, EEN TERUGBLIK EN HOE NU VERDER ?

 

De jarenlang, besproken en verwachte, eerste reünie van medewerkers en bestuursleden van het Kelderke te Sittard is een feit.

 

Na 10 maanden van voorbereidingen slaagde het organiserende comité er in, om meer dan 300 oud gedienden van het Kelderke uit binnen- en buitenland op vrijdag 2 januari 2009 bij elkaar te brengen.

 

Om 16.00 uur melden zich de eerste reünisten in het enige en echte Kelder voor de opening van de tentoonstelling, samengesteld door Richard de Beer, Coen Snijders en Wil Heuts. Binnen korte tijd was het weer ouderwets gezellig in het Kelderke, ter beschikking gesteld door Sietske van de Wal, van interieurstudio de Teekenschool en voor deze gelegenheid, hoe kan het ook anders, voorzien van een buffet en biertap. De oud gedienden, waarvan sommigen zich in geen 40 jaren hadden ontmoet raakten al gauw met elkaar in een geanimeerd gesprek.

Namens het organiserende comité richtte Ger Schulpen, onder het waakzame toezicht van het eerste bestuur van het Kelderke uit 1965,  het welkomstwoord tot de aanwezigen. Door José Leentjens, echtgenote van de langstzittende voorzitter van het stichtingbestuur Wim Leentjens en Fons de Rouw, de voorzitter van het eerste bestuur werd de openingshandeling verricht door de originele vlag van Studentenclub Sanctus Petrus uit 1924 te onthullen. Daarna werden de aanwezigen toegesproken door Fons de Rouw en wethouder Berry van Rijswijk. Onder het genot van en hapje en een drankje was veel aandacht voor de smaakvol ingerichte tentoonstelling, waarbij het wel en wee van het Kelderke van destijds kon worden bewonderd.

 

Om 20.00 uur gingen de deuren van het poppodium Fenix open. Onder het controlerende toezicht van good-old (oetsjmieter) Ant Ubachs werden de reünisten afkomstig uit alle windstreken in Nederland, Italië, Zwitserland, Duitsland, Belgie en Amerika ontvangen en welkom geheten door Rob Tonglet, Wil Heuts en Wim Clerx, terwijl in de gang op weg naar de bar en de zaal, de initiatiefnemers van de reünie Karel Jacobi en Ger Schulpen door Streekomroep Start werden geïnterviewd. Na een uur was Fenix zo goed als vol met oud gedienden uit het Kelderke en zat de sfeer er al goed in. Ter plaatse van de bar was het, net zoals vroeger, aanschuiven en raakte de doorgaande looproute naar de rookruimte en de toiletten regelmatig verstopt. Om met de wijze woorden van Frank Aerts te spreken:”De oude besteltrucs bleken niet verleerd. Een vol blad bier bestellen……..eentje voor jezelf…….en de rest zoekt het maar uit!”

 

Nadat de speciale gast van de avond, de voorman van de Jansse Bagge Bend, Henk Steyvers, de aanwezigen op een speciale dialecttekst over het Kelderke, op de melodie van The times they are a changing van Bob Dylan had getrakteerd, ging de presentatie van de Top 20 van start. Door Karel Jacobi waren oud disc-jockeys van het Kelderke uitgenodigd om een of meer plaatjes te presenteren uit de Top 20 aller tijden zorgvuldig gekozen door de reünisten via een peiling op de web-site. Bij het optreden van nota bene Kelders oudste deejee, Pieter Smits ging het volume van de geluidsinstallatie bij het nummer van Spicks en Specks van de BeeGees aan tandje hoger en de eerste beentjes gingen van de vloer.

 

Grignion Schmeits, producer van de muziek, leverde een technisch hoogstandje door de video beelden tegelijkertijd te tonen met bijbehorende liedje dat werd gepresenteerd. Ook dit ging wel eens mis als een eigenwijze deejee het nummer voortijdig weg draaide. Tussen de bedrijven door werd een doorlopende presentatie gedraaid van foto’s uit de oude tijd, verzameld door Coen Snijders en zelfs de foto’s die bij het middag gebeuren in het Kelderke waren geschoten door de reünie-fotograaf Ton Dirks.

 

Naarmate de avond vorderde vloeide het bier steeds rijkelijker en nam, net als vroeger, het geluidsniveau van de muziek, gepresenteerd door ondermeer Bert van Klaveren, Nino Bellinzis en Grignion Schmeits, verder toe. Pogingen van de “man van de avond” (?) om de muziek wat zachter te zetten mochten niet baten waardoor menigeen de wat verder van de geluidsboxen gelegen bar opzocht. Nadat een dvd, met foto’s, kroniek en reünie-klasj, gerealiseerd door Paul Nieuwenhuis en co, Han Brinkman, Jos Haartmans, Thei Donners, Andre Hochstenbach en Wil Schaeken aan de uitgang waren uitgereikt verlieten de reünisten voldaan het Fenix gebouw. Aangenaam verrast door een mobiele patatkraam op het binnenplein werd zich nog te goed gedaan aan een vette hap, dat deed denken aan friture de Mam aan de Rijksweg, Vic Smeets aan de Stationsdwarsstraat en later het Bunkerke in het Kelderke. Vroeg in de ochtend, om 03.00 uur, ging het licht uit op deze (eerste?) reünie van het Kelderke.

 

Diegene die het meest heeft genoten van de reünie was Wim Vranken, die samen met zijn vrouw Susan was overgevlogen vanuit Cincinnati, Ohio, USA. Het was ook een beetje zijn feestje, want zijn inzet en werk aan de web-site heeft in hoge mate bijgedragen tot het slagen van deze reünie.

 

Helaas bleken ook mensen te zijn verhinderd om deel te nemen aan de reünie door ziekte, uit de hand gelopen nieuwjaarsdag en/of vakantie. Met name voor Ton en Charlotte van Etten waren de druiven zuur. Zij hadden zich zo verheugd op de reünie maar zij moesten in verband met het werk noodgedwongen op de avond van de reünie op weg naar Schiphol voor een vroege thuisvlucht naar Orlando,USA. Ook voor Patty Sieben werd het een drama. Zij had zich zo lang verheugd op deze reünie. Zelfs een prachtige anekdote geschreven welke een voorbeeld is voor iedereen die zich nog wat kan herinneren uit die goede oude tijd. Patty heeft door plotselinge ziekte moeten afhaken.

 

Kortom, de organisatie kan terug blikken op een zeer geslaagde reünie. Wat zowel de aanwezige als ook de afwezige reünisten betreft mag het nog wel een keertje worden overgedaan. In ieder geval blijft de web-site, zo lang het duurt, in de lucht om nieuwtjes, anekdotes, foto’s en ditjes en datjes die verband houden met het Kelderke te plaatsen.

 

Het organisatie comité verzoekt iedereen die zich betrokken voelt bij het Kelderke in Sittard de web-master een email te sturen met een eerste reactie op de reünie en de organisatie daarvan. Uiteraard zijn ook reacties van leden en andere suggesties welkom. In een slotvergadering (?) einde februari 2009 zal het comité zich beraden over de toekomst van het Kelderke. Namens het iedereen die voor het slagen van deze reünie een bijdrage heeft geleverd, zijn wij Trots Op het Kelderke, of te wel TOK.

 

 

Namens het organiserende comité,

 

Ger Schulpen